Trekking i Ascensions en l’Alt Atles

Toubkal 4.167 m, Ras 4.083 m, Timesguida 4.088 m.

Trekking i Ascensions en l’Alt Atles

Info

Trekking amb ascensions a tres muntanyes de més de quatre mil metres en l’Alt Atles: Toubkal, Ras i Timesguida.

L’Atles és una serralada que recorre, al llarg de 2400 km, el nord-oest d’Àfrica, des de Tunísia per Algèria i fins al Marroc. És precisament en aquest últim país i en la zona de l’Alt Atles on es troben els cims de major altura i en concret el Toubkal de 4.167 m. Malgrat que els seus cims no són agrestos, en l’època de l’any que es troben cobertes de neu, ofereixen uns paisatges i unes ascensions de gran bellesa i poca dificultat. Hem organitzat un programa que ens permetrà ascendir a tres cims de més de quatre mil metres, el Toubkal (4.167 m), Ras (4.083 m) i Timesguida (4.088 m).

 

Dies Itinerari Alimentació Allotjament
1 Marràqueix …/…/… Hotel Ali
2 Marràqueix / Imlil / Azib Tamsoult (2.250 m) E/D/S Alberg
3 Azib Tamsoult / Refugi Netler (3.207 m) E/D/S Refugi
4 Refugi Netler (3.207 m ) / Toubkal (4.167 m) / Refugi Netler E/D/S Refugi
5 Refugi Netler / Ras (4.083 m) i Timesguida (4.088 m) / Refugi Netler E/D/S Refugi
6 Refugi Netler / Mzik (1.800 m) E/D/S Alberg
7 Mzik / Marràqueix E/D/… Hotel Ali
8 Marràqueix E/…/…

             ALIMENTACIÓ          Esmorzar: E;  Dinar: D;  Sopar: S

 ITINERARI PREVIST:

DIA 1. MARRÀQUEIX

A l’arribada, recepció en l’aeroport per al trasllat a l’hotel. Resta del temps lliure. (El sopar només està inclosa per a arribades anteriors a les 20.00 hores).

MARRÀQUEIX
Erigida als peus de la serralada de l’Atles, és coneguda com la perla vermella del sud i conserva les seves muralles de color vermellós jalonades de belles portes. La ciutat és un verge d’avingudes flanquejades de tarongers i palmeres, amagant en els seus socs i carrerons a músics, ballarins, narradors i venedors de tota mena d’articles. El seu monument més conegut és la Kotubia, majestuós minaret de 77 m d’altura que domina la ciutat. Dins de la Kasbah almohade es troben la mesquita El Mansur i les tombes dels prínceps Saadíes. També compta amb majestuosos palaus com el-Badi.

No obstant, un dels atractius d’aquesta ciutat és passejar per la plaça Djemma el-Fna, declarada patrimoni de la humanitat, que al capvespre s’omple de vida amb músics, venedors i multitud de paradetes de menjar. És també interessant visitar la Menés, que alberga un immens estany del segle XII i el Palmerar amb els seus més de 10.000 hectàrees de palmeres, tarongers, oliveres i pomeres.

DIA 2. MARRÀQUEIX/IMLIL/AZIB TAMSOULT (2.250 M)

Sortida al matí en vehicle privat fins a Imlil (1.700 m/2 hores 30 min. Aprox.) on ens
trobarem amb l’equip de mulers i el guia local. Des d’aquí comencem la caminada fins a AzibTamsoult (2.250 m) passant pel serral Tizi M’Zik a 2.489 m, travessarem valls típiques de la zona i veurem les cascades d’Igouliden. Arribada a l’alberg i temps lliure.

DIA 3. AZIB TTAMSOULT /REFUGI NETLER (3.207 M) 7 hores aprox.

Jornada d’escalfament per a l’ascensió al Toubkal que ens espera demà. Ascendim
lentament per una sendera mulero en direcció al serral de Tzikkert: A continuació arribarem a la bifurcació cap al refugi de Lepiney i veurem al lluny el refugi.

Arribem al serral Aguelzim (3.450 metres), des d’on es veu el cim del Toubkal i podrem distingir el triangle de ferro que en ella es troba.

Llarg descens amb magnífiques vistes. Depenent de la neu, en aquesta etapa seran
necessaris els grampons, ja que sovint a l’abril, maig i juny la neu persisteix.

DIA 4. REFUGI NETLER (3.207 M)/TOUBKAL (4.167 M)/REFUGI NETLER

6 hores aprox.

Al matí molt primerenc, al voltant de les 06.00 h aprox., iniciem l’ascensió al pic Toubkal (4.167 m), el cim més alt del nord d’Àfrica i magnífic mirador sobre el desert i la cadena de l’Atles.

Per sobre del refugi, una pala de 200 m amb fort pendent ens condueix a un primer regruix on el camí se suavitza. Després d’anar remuntant progressivament el fons d’una vall, la ruta es torna a empinar fins a aconseguir la cresta a 3.850 m. Seguim l’aresta final fins al cim, que assolim després d’un recorregut total al voltant de 4 hores. Després d’un petit descans, descendim al refugi en unes 2 hores. Tarda lliure per a poder descansar.

DIA 5. REFUGI NETLER/RAS (4.083 M) I TIMESGUIDA (4.088 M)/REFUGI NETLER

8 hores aprox.

L’activitat per a aquest dia és una mica més tècnica que la del dia anterior. Es tracta de l’ascensió a la segona i tercer cim més alts de la serralada de l’Atles: el Timesguida (4.088 m) i el Ras (4.083 m). Comencem remuntant l’ampla vall en el qual es troba el refugi. Aquesta primera part del recorregut, encara que en contínua ascensió, és bastant còmoda. Davant nostre sempre veiem el serral de Tizi n’Ouagam, que constitueix la capçalera d’aquesta vall. La Vall es va estrenyent. La muntanya Afella (4.043 m), l’Akioud (4.030 m) i el Bou Ouzzal (3.860 m) flanquegen el nostre camí.

Una vegada superat el primer corredor apareix davant nosaltres el pendent que condueix directament al corredor nord-oest del Ras partint el cim en dos. La pujada per aquesta inclinada pala de neu és llarga, però no presenta problemes. A continuació enfrontem un corredor amb un pendent de 45è, amb una zona una mica més estreta i empinada en el tram mitjà. El final del corredor és una faixa de neu que separa el doble cim rocós del Ras. El cim principal és la de la dreta, a la qual pugem després d’una senzilla grimpada, des d’aquí tindrem impressionants vistes del massís del Toubkal i de tot l’Atles.

En direcció sud veiem el nostre pròxim objectiu: el Timesguida (Mesquita, en llengua berber), segon cim més alt de l’Atles. Comencem baixant el serral somital, i després de passar pel cim secundari del Ras (des de la qual podrem veure el llac Ifni) iniciarem el descens cap al serral que separa els dos cims. Ja en el serral només queda pujar el pendent fins a arribar a l’ampla i rom cim del Timesguida. Des del cim del Ras haurem trigat una mica menys de mitja hora a arribar al cim d’aquesta muntanya. El millor són les vistes, cap al nord, tot la crestaria del massís central de l’Atles. I cap al sud, infinitat de muntanyes de menor altura que descendeixen cap a les planes que limiten amb el desert. Iniciem el descens cap al serral existent entre els dos cims fins a arribar al serral de Tizi n’Ouagan i des d’allí continuar al refugi.

DIA 6. REFUGI NETLER/MZIK (1.800 M)

4-5 h aprox.

Comencem el nostre descens cap al refugi cap a M’Zik.

DIA 7. MZIK / MARRÀQUEIX

A l’hora indicada, trasllat en vehicle privat a Marràqueix, unes 2 hores 30 min aprox. Arribada a l’hotel i resta del temps lliure.

DIA 8. MARRÀQUEIX

Hotel fins a les 12.00 h

A l’hora indicada, trasllat a l’aeroport. Fi dels serveis


INCLOU

 • Recepció en l’aeroport de Marràqueix a l’arribada.
 • Trasllats especificats.
 • Transport Marràqueix/Imilili M´zik/Marràqueix en vehicle privat.
 • Allotjament en hotel de categoria turista, en habitacions dobles amb bany privat, albergs de muntanya i refugi en habitacions múltiples (per a grups de més de 10 persones, tendes de campanya, en lloc d’albergs).
 • Alimentació, especificada en el quadre.
 • Xofer local de parla francesa, amb nocions d’espanyol, per als trasllats.
 • Guia local de muntanya, cuiner,
 • Mules necessàries pel transport (max.15 quilos p.p.) durant el trekking
 • Material d’ús col·lectiu (tendes i equip d’acampada, inclòs matalasset).

SERVEIS NO INCLOSOS

 • Vols i taxes de vol.
 • Alimentació no especificada en el quadre.
 • Equip personal de trekking i sac de dormir.
 • Visites i guies a Marràqueix.
 • Entrades als llocs a visitar.
 • Extres personals, com a begudes, bugaderia, telèfon, etc.
 • Propines.
 • Qualsevol altre concepte no esmentat com inclòs.

ASSEGURANÇES

 • Es obligat disposar de la llicencia federativa de tipus C per cobrir qualsevol accident (rescat) o afectació a tercers.
 • Es convenient fer-se una assegurança de viatge per cobrir aquelles qüestions no cobertes per la llicencia federativa.

Si disposeu de la llicència federativa de tipus A o B i voleu gaudir d’aquesta expedició és possible ampliar-la, heu de parlar amb secretaria i se us farà el tràmit, s’ha d’abonar la diferència i el cost de la nova targeta uns dos euros, això és un cobrament de la FEEC.

ALTRES:

 • Hotel funcional i pràctic de cara als aventurers i muntanyers que passen per Marràqueix, on hi ha el millor canvi a dírham de Marràqueix l’Hotel Ali, a dos minuts de la plaça Djemma el-Fna, declarada patrimoni de la humanitat.
 • El preu des de l’arribada a Marràqueix fins a l’aeroport serà de: 575 €.
 • El preu del vol + taxes: 225 € aprox.: És un preu aproximat, ja que aquests varien en funció de l’oferta i la demanda (dieu aviat si voleu gaudir d’aquesta aventura).
 • Els que vulgueu i pugueu anar a gaudir de les muntanyes i paisatges de l’Alt Atles si us plau envieu un correu electrònic a jalujab@tinet.cat, amb les vostres dades i si són suficients per poder anar (un mínim de 5 persones) ens reunirem i quedarem per anar a una agència i tramitar els vols i informar de tot plegat. ENDAVANT AMB L’AVENTURA !!!

Les dates que es farà son del 30 d’abril al 7 de maig.

Coordinador voluntari d’aquesta aventura: Jordi Aluja Bargalló, 660894138.

 

 

 

 


Info
Categoria:
Lloc: Imlil - Aroumd - Marraqueix (Marroc)
Data: 30/04/2023
Data fi: 07/05/2023

Sense Comentaris

Respondre