Pratdip – Santuari Santa Marina – Creu de Santa Marina – Estrets del riu Llastres – Pratdip

Pratdip – Santuari Santa Marina – Creu de Santa Marina – Estrets del riu Llastres – Pratdip

Info

Conten que, fa molts i molts anys, els habitants de Pratdip vivien atemorits pels dips, uns éssers misteriosos i ferotges que aprofitaven la nit per acostar-se al poble per saciar la seva set. Pobre      d’aquell home, dona o bèstia que, en fer-se fosc, no fos a recer. L’endemà, l’infortunat apareixia mort, amb les marques d’uns ullals, senyal que el dip havia fet la seva feina, xuclant-ne tota la sang.

Aquesta llegenda fou recollida per Joan Perucho a les seves Històries naturals, una obra traduïda a més de quinze idiomes on es narra l’aventura d’Antoni de Montpalau, naturalista, il·lustrat i liberal que rep l’encàrrec d’investigar uns successos molt estranys ocorreguts a Pratdip i que podrien tenir relació amb Onofre de Dip, un cavaller del rei Jaume I que regentava els terrenys del castell encimbellat del poble.

El Castell de Pratdip

El castell, de la història i els orígens del qual del castell queda molt poca documentació, té les seves primeres referències escrites a principis del segle XII, on es parla d’una ciutat fortificada amb una muralla, 2 torres de defensa i els seus portals d’accés.
El que sí que se sap és que va tenir una importància molt rellevant en els diversos episodis bèl·lics que han assotat la regió durant la seva història. Aquest ha estat protagonista en el saqueig que va sofrir Pratdip durant el segle XIII de mans de Pere dels Arcs, en les Guerres de la Independència (1811) i en les guerres carlistes on es va convertir en tot un fortí.
A part de les destrosses causades pel temps i l’home, el castell que va deixar d’estar habitat a la fi del segle XVII va sofrir un terratrèmol a mitjan segle XIX que va causar importants desperfectes.
Actualment, només queden en peus algunes parets i parts parcials dels merlets de l’edificació original. Per aquest motiu, el més impressionant són les vistes que es tenen des de l’alt del pujol on està situat, més que les mateixes restes del castell.

Itinerari

Sortim de Pratdip, agafem el GR-192 direcció a la urbanització Sta. Marina, seguim fins a arribar al Santuari de Santa Marina, anem a trobar el camí per pujar pel GR 192.1 fins al Coll de Santa Marina. Anem avançant, seguint les marques blaves, per la serra fins al Pas de l’Escala on comença una cresta fàcil que ens portarà fins la Punta i Creu de Santa Marina , una vegada hem arribat a la Creu, seguirem baixant pel coll de la Duera i pugem cap al Coll Pressó pel GR 192. on continuen baixant fins al riu de Llastres, baixarem fins al Pouet d’en Borràs, després anirem a trobar a través del coll de Pressó, el Pressó i el Pouet del Pressó continuem baixant per camí bastant desfet i pedregós fins a la caseta del Gorrió i els Estrets del riu Llastres. Ja avançant per la llera i anant esquivant algun toll, passem per sota la Roca Pinyaula, la Llosa i els Estrets. Deixem el riu per pujar per la Rassa dels Estrets fins al Coll del Marqués:

(1.-) pel PR-C 90 aquest camí PR-C-90, ens portaria fins a Masriudoms, però anem en sentit contrari al Mas de l’Abellar i podem pujar a veure la cova d’en Marian, després seguirem la Séquia d’en Marian fins anar a trobar el Coll del Marques (PR-C-90) seguirem el PR fins a la Capelleta de Sant Isidre i ben aviat arribem de nou a Pratdip.

(2.-) una altra opció, més divertida, i si tot va bé és la que farem, des del Coll de Marques anirem a una variant a través d’un sender local (SL- ) amb marques de color blau i anirem a trobar el Puig de Güena passant pel Pas de la Rabosa i el Pas del Caçador (equipat amb una corda i fàcil de superar) es tracta d’una sèrie de passos de petites grimpades que fan aquesta ruta molt interessant i divertida. Anirem seguint el senderó fins al Gallemi a les antenes y repetidor i des d’aquí farem un primer tram de pista i després pel senderó local a Pratdip, arribarem en la part superior del poble i aixi farem una bona visita del mateix .

 

Nota: Hi ha alguns punts on hem de grimpar o fer servir escales com el pas abans de la Creu de Santa Marina. Però son sense cap dificultat tècnica.

 • Distància:      12,7 km.
 • Temps:           7-7:30 h.
 • Desnivell:      584 m.

 

NORMATIVA I RECOMANACIONS:


INTRODUCCIÓ

No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.

TRANSPORT

 • Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
 • La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
 • Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
 • Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
 • Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.

ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL

 • És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
 • També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.

Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona

 • Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
 • En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.

Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona

•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.

No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME

 • Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.

Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona

 • Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
 • Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €

Assegurança Temporal FEEC

 • Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.

NOTIFICACIONS I PAGAMENT

En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.

Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. DIPS .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.

CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318   / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708

O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

ON TROBAR-NÓS

C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com

Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.

Coordinador Voluntari de l’Activitat: Lope Matarredona , 620 513 032.

Info
Categoria:
Lloc: Pratdip (Baix Camp) Tarragona
Data: 05/02/2023
Data fi: 05/02/2023
Hora sortida: 07:00 h
Lloc de sortida: Pàrquing Zona Blava al costat de l'Estació D'autobusos

Sense Comentaris

Respondre