
Sant Joan de Penyagolosa – Volta al massís – Cim del Penyagolosa – Barranc de la Pegunta – Sant Joan de Penyagolosa
“El gegant de pedra”. Així és com es coneix popularment al massís del Penyagolosa, un dels enclavaments de la província de Castelló més místics i exuberants que existeixen. Situat en els últims contraforts del sistema Ibèric i la
serralada costaner-catalana, la muntanya, el pic de la qual s’eleva fins als 1.814 metres d’altitud, forma part d’una cruïlla d’ambients geològics, biològics, culturals i socials. No és d’estranyar, per tant, que el sostre de la província de Castelló sigui un referent per a l’excursionisme, formant part de les vides de diverses generacions de muntanyencs gràcies a la seva orografia abrupta, sobretot en el vessant apuntat a la mar Mediterrània, dominant els forts pendents, amb estrets i profunds barrancs llaurats sobre els afloraments calcaris predominants.
El Parc Natural del Penyagolosa, localitzat entre els termes municipals de Vistabella del Maestrat, Xodos i Vilafermosa, representa, amb els seus 1.814 metres, el pic més elevat de la Comunitat Valenciana després de l’Alt de
les Barraques (Parc Natural Pobla de Sant Miquel). La seva presència arriba molt més enllà de l’Alt Maestrat.
Amb una fesomia i colors molt característics, la seva vessant nord acull un antic eremitori que més tard esdevingué monestir. Encara avui dia, Sant Joan de Penyagolosa acull pelegrinatges d’un alt valor etnològic i espiritual procedents dels pobles del seu entorn.
En els temps contemporanis, excursionistes i escaladors s’han afegit als romeus. La seva imponent paret sud, amb tres-cents metres de desnivell, es pot contemplar des de molts quilòetres de distància. A més d’oferir un ascensió accessible però fatigosa, la vessant nord ens regala l’esplèndid Barranc de la Pegunta, fascinant bosc que complementa la rocosa severitat meridional amb un amable comiat a la nostra visita.
La gran biodiversitat regnant en el massís del Penyagolosa és originada pels diferents substrats calcaris i silicis i per la combinació dels climes continental i mediterrani. La vegetació que es desenvolupa al parc natural varia en funció de l’altitud i la geologia.
“
Penyagolosa gegant de pedra
La teua testa plena de neu
Penyagolosa, Penyagolosa
A la tempesta, al sol i al vent
Fita senyera del poble meu”

Distancia: 17 km.
- Desnivell: 1050 metres.
- Temps aprox.: 8 hores,
DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI:
El nostre itinerari comença en l’Ermita de Sant Joan de Penyagolosa, comencem la pujada al Penyagolosa. Pugem els graons que tenim a l’esquerra per a passar al costat d’un abeurador de construcció nova i veiem els primers senyals de PR-CV 79 (Blanques i grogues). Aquesta sendera transcorre paral·lel al Barranc de la T’eixirà i remunta la Lloma del Conill mostrant-nos transcorreguts un quilòmetre aproximadament el majestuós pic on farem cim. Veiem la cara nord de la muntanya, nosaltres pujarem per la cara sud.
En poc temps arribem a la Font de la Cambreta, situada en un paratge extraordinari i idíl·lic dins del parc natural. Des de la Font de la Cambreta, ascendim per una bonica sendera en els quals alternem amb trams de muntanya a través fins a sortir al Mes de la Cambreta.
Sortim a la pista forestal i comença una sèrie de trams camp a través fins a sortir al pal indicatiu que ens marcà “Nevera del Penyagolosa”.

Després, prenem un altre tram de camp a través, entre pins i falgueres, que descendeix fins a la pista. La continuem passant per la Font del Pas i a pocs metres trobem el pal indicatiu que ens porta cap al Cantal del Miquelet. Aquesta senda li dóna la volta al massís. Una vegada al Cantal del Miquelet obtenim les primeres vistes a la cara sud del Penyagolosa.
El barranc de la Pegunta és sense cap dubte, la part més interessant d’aquesta ruta quant a botànica. Una meravella natural en el qual trobem pi negre, auró, teixos, grèvols, pomeres silvestres… A més s’ha instal·lat pel recorregut del Barranc nombrosos panells informatius explicant les espècies d’arbres i plantes que podem observar en ell.
Continuem descendint fins a arribar a la Font de la Pegunta, situada en el marge dret del barranc, continuem descendint i trobem la Font nova.
Ens queda molt poc per a finalitzar la ruta. Abandonat el barranc de la Pegunta, continuem per la pista forestal que ens deixarà en una esplanada on veurem la sendera adaptada i que porta al centre d’interpretació del parc natural. Després podem recorre els escassos metres que hi ha des d’aquí fins al monestir on donarem per finalitzada la ruta.
Ricard Fernandez i Molinet
El Coordinador i responsable de la ruta, guia professional, formador i divulgador dels valors a la muntanya

Guia de Mitja Muntanya a l’empresa Guies de Muntanya i Escalada de Montserrat.
Llicenciat en Ciències Geològiques per la UB.
Formador del Curs de Postgrau Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració.
Guia de Boscos Terapèutics (Curs d’Especialització Fundació Universitat de Girona – Sèlvans)
Vint anys d’experiència en topografia i construcció industrial, però porto trenta-nou anys des que vaig començar a escalar i molts més en l’àmbit de la muntanya i l’excursionisme.
Especialitzat en tot allò que té a veure amb Montserrat: geologia, natura, història, simbolismes, espiritualitat, llegendes…
Autor del llibre “Que bonica és la muntanya”, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989.
Expedició al Broad Peak -Karakorum-, 2013. Ascensions i trekkings als Andes, Patagònia, Àfrica, Himàlaia, Nova Zelanda…
M’agrada la divulgació de la cultura muntanyenca. He participat en programes de TV i ràdio sobre senderisme i faig xerrades sobre Montserrat i i els valors de la muntanya.
INSCRIPCIONS I CONDICONS DE PARTICIPACIÓ
- La data màxima per inscriure’s és: dijous 16 de març a les 18 h, si pot ser abans molt millor penseu que sempre hi ha inconvenients que s’ha de gestionar.
- 10 – 12 places màxim.
- Empleneu el formulari i envieu-lo. Abonant una RESERVA de 18 € per persona.
- Si hagues qualsevol inconvenient per part de l’organització en realitzar aquesta activitat es tornaran les reserves.
NORMATIVA I RECOMANACIONS:
INTRODUCCIÓ
No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis coordinadors de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.
- Teniu que llegir be cada sortida, es molt important per poder valorar la dificultat física i/o tècnica de la mateixa i avaluar les pròpies forces i coneixements, alhora d’apuntar-se per no patir massa un mateix, ni fer patir o qüestions de pitjor caràcter que ningú volem que puguin passar, i molt menys als voluntaris o professionals responsables de la sortida d’entitat.
- S’ha de complimentar tot el que es demana en la inscripció indicant si porteu cotxe, si teniu inconvenient o no en portar excursionistes en el vostre vehicle i molt especialment si teniu la llicencia federativa o no, si no la teniu es tramitarà la llicencia temporal per un o dos dies, els màxims dies d’una única activitat d’entitat son de 5, si son de mes dies no es poden treure. I només seria possible amb la llicencia anual. Per tant heu de mirar be els costos de cada cosa per fer el pagament que pertoqui que s’adjuntarà a la inscripció.
- La inscripció ha de ser anterior a les 18 h del dijous anterior a la sortida. Si aquesta es una sortida normal d’un matí o tan sols d’un dia.
- Si l’activitat es especial, itineraris o ascensions que necessitin la pernoctació en refugis o rutes (trekkings) de diversos dies o activitats que realitzen altres entitats privades (guies, empreses de turisme actiu, etc.) llavors s’indicarà un dia màxim d’inscripció, que hem de complir, sinó es complica molt l’organització de l’esdeveniment o fins i tot es deixaria de fer, per falta de lloc o pèrdua de la prereserva.
- Totes i tots els participants d’una sortida de l’entitat han d’estar en possessió de la llicència federativa d’acord amb l’activitat que es faci (els diferents tipus A, B, C o D) o les llicencies temporals que durant aquest any la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya degut a la asseguradora Heletia ha limitat a 5 cops i si és per competicions o formació a tan sols en tres ocasions.
TRANSPORT
- Els trajectes fins a arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, bé sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com és un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
- La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és, per tant, molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
- Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
- Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
- El Centre Excursionista Tarragona després de veure diversos estudis del cost d’un kilòmetre en cotxes de distintes tecnologies, cost de manteniment i impostos, agafem la feta per l’Agència Tributària que diu que el cost mitjà és de 0,20 € per kilòmetre, cost que RECOMANEM es pugui pagar al titular del vehicle.
- Evidentment, és aquest, el titular del vehicle, qui dirà l’última paraula, del cost del viatge o simplement no fer pagar res, procurant informar, en pujar al cotxe i abans de començar el viatge al lloc de partida.
ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL
- És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
- També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.
Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona
- Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
- En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €. *
- *En aquest cas especial de cinc dies serà de: 8 € als socis del CET.
Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona
•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.
No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME
- Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona
- Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
Assegurança Temporal FEEC
- Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i tres dies 7 €.
NOTIFICACIONS I PAGAMENT
En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.
Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. PENYAGOLOSA.- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.
CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318 / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708
O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.
ON TROBAR-NÓS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com
Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.
Coordinador Voluntari de l’Activitat: Jordi Aluja, 660 894 138.
Sense Comentaris