
Jordi Pons, Alpinisme sense ficció
L’alpinisme actual no es pot entendre sense la contribució dels seus pioners, i en Jordi Pons va ser, sens dubte, un d’ells. Et presentem, en primera persona, l’alpinisme d’altitud en aquella època.
Jordi Pons és una de les figures més excel·lents de l’alpinisme del nostre país. Nascut a Barcelona el 1933, el seu currículum de primeres nacionals és impressionant. Actualment President d’Honor de la FEDME, va signar les primeres de les tres mítiques parets nord dels Alps: Cerví (1962 amb Heinz Pokorski), Eiger (1964 amb Josep Manuel Anglada) i la Walker de les Grans Jorasses (1967).
Va ser també el primer espanyol a escalar un 6000 m (1961, el Nevado Huascarán a Perú amb Anglada), un 7000 m (1969, el llavors verge Istor-o-nal en el Hindu Kush pakistanès amb Anglada, Cerdà i Civís) i un 8000 m (1974, primera absoluta de l’Annapurna Est, amb Anglada i Civís). En els anys vuitanta va ser l’alpinista espanyol amb més vuit mils, després d’haver ascendit el Dhaulagiri (1979, primera nacional), el Cho Oyu (1984, primera nacional) i el Gasherbrum II (1988) a més del citat Annapurna Est.
Altres primeres nacionals seves són la Muntanya Ararat (Armènia), el volcà Chimborazo (Equador), el Nevado Yerupajá Sud (Perú), el Ama Dablam i el Kanjeralwa (Nepal) o el Garet el D’jeneoun (Algèria). El McKinley, el Kilimanjaro, l’Aconcagua i moltes altres muntanyes també figuren en el seu currículum.
Recentment el Centre Excursionista Tarragona va demanar a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que fos honorat amb l’ensenya d’Or de la FEEC i així va ser amb la realització d’un acte a la sala Endesa de Barcelona.
Editorial: Desnivel
ISBN: 9788498293678
Data primera edició: 2016