
El Parc Natural de la Serra de Montsant: Informa
Tot seguint les directrius del procés de desescalada dictat pel Govern de la Generalitat, tornem a obrir els punts d’informació durant el mes de desembre i reprenen l’agenda d’activitats del Parc Natural en la mesura del possible. El cens de duc, que havíem previst amb públic comarcal ha quedat suspès atès que s’ha allargat la fase 1 de la desescalada. Per la resta d’activitats, cal que us poseu en contacte amb els organitzadors. Per aquells que estigueu interessats, el proper 10 de desembre hi ha prevista una jornada per tractar el tema de la senyalització a la comarca del Priorat, un tema recurrent i un debat que s’emmarca dins el procés de participació que el Parc Natural i el Consell Comarcal del Priorat està desenvolupant aquests mesos amb l’objectiu de renovar la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat.
Durant aquest mes de desembre, els punts d’informació amplien el seu horari. Els podeu consultar en el document adjunt. En aquest correu, a més, us adjuntem els horaris vigents durant el període de Nadal. I a partir d’aquest cap de setmana, a la seu del Parc podreu visitar l’exposició: “Pastors a Montsant. La feina que no es pot deixar”, produïda per Carrutxa i el Parc Natural de Montsant. Us la recomanem!
S’HA REOBERT DE NOU DE LA VIA FERRADA DE MONTSANT
Us informem que l’accés a la via ferrada de Montsant està ja obert. Després de les tasques de reparació d’un dels trams que havia estat malmès, la via ferrata s’ha reobert al públic.
A partir del 11 de novembre van estar realitzant tasques de manteniment a la Via Ferrada de la Morera de Montsant ja que tal com estava podia provocar accidents greus als usuaris que accedien a la mateixa, ara ja està oberta i en plena forma per gaudir d’ella. Un bon treball, molt agraïts !!
LA SENYALITZACIÓ AL PRIORAT
Jornada de treball (en línia)
Dijous, 10 de desembre, de 18 a 20 h.
Cal inscripció prèvia
El Priorat es troba immers en la definició de la nova estratègia i pla d’accions de la CARTA EUROPEA DE TURISME SOSTENIBLE DEL PRIORAT que estem impulsant des del Parc Natural de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat i duent a terme amb els diversos agents del territori, un dels temes més recurrents ha estat la necessitat de millorar i adequar la senyalització de la comarca. Per aquest motiu, us proposem que assistiu a una sessió en línia on tractarem aquest tema amb l’objectiu que puguem incloure’l en el Pla d’Acció del període 2021-2025 de la CETS.
En aquesta sessió hi participaran:
– Rafel López-Monné que presentarà el “Manual de senyalització de camins per a la mobilitat no motoritzada”
– Ricard Baqués: “Aplicació pràctica i recursos financers per la senyalització”
L’activitat serà el proper dijous 10 de desembre de 18h a 20h de forma virtual.
La inscripció és gratuïta però es prega confirmació per poder rebre l’enllaç:
jaume.salvat@eurecat.org
meritxell.martinez@eurecat.org
EXPOSICIÓ:
“PASTORS DE MONTSANT. LA FEINA QUE NO ES POT DEIXAR”
Seu del Parc Natural de Montsant. La Morera de Montsant
Carrutxa i Parc NAtural de Montsant
Des del divendres 4 de desembre, es pot visitar a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant, una exposició sobre la història de la ramaderia en aquest espai natural protegit. La mostra inclou material gràfic amb informació concisa i precisa sobre la importància d’aquesta activitat a la serra de Montsant al llarg de la història, l’ofici i la seva implicació en la vida i costums de la població d’aquesta zona. A més, es vol reivindicar així la necessitat de recuperació d’aquesta activitat a la serra, ja que esdevé una eina de gestió òptima, sostenible i compatible amb la biodiversitat.
L’exposició es pot visitar en els horaris d’obertura del punt d’informació i està prevista fins a la primavera. A partir de llavors serà itinerant pels pobles del Parc.
NOVA PUBLICACIÓ: “LA GEOLOGIA DE MONTSANT. Proposta d’itinerari geològic”
Autors: Ferran Colombo i Manuel Gómez
Un dels valors pels quals Montsant va ser declarat parc natural és la geomorfologia i sedimentologia que presenta aquest massís conglomeràtic; especialment el paisatge i les implicacions paleogeogràfiques relacionades amb les litologies presents al sud-est del Parc, entre la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant i Ulldemolins, i, de manera molt especial, la geologia del seu conjunt.
Amb l’edició d’aquest nou llibret dins la col·lecció de “Patrimoni natural” del Parc Natural de Montsant, es vol divulgar al públic general i interessat els estudis que s’han realitzat els darrers anys sobre la geologia de Montsant i tal com afirma el Doctor Ferran Colombo, un dels seus autors: “Si ens acompanyeu en aquest passeig us anirem donant les claus per aprendre a llegir tot allò que està escrit a la muntanya”.
El registre utilitzat en la publicació procura compaginar la complexitat d’alguns conceptes propis de la disciplina amb la senzillesa i la claredat. Tanmateix, per facilitar la comprensió al final del llibre s’ha elaborat un glossari detallat que explica el significat del termes geològics utilitzats. A la part final del llibre es proposa un itinerari geològic en tres trams i que recorre tota la serra, fet que permet observar, a peu, molts dels fenòmens i característiques geològiques de Montsant. Bona part d’aquesta proposta recorre la Ruta dels Cartoixans que té dissenyada el Parc des de Cabacés a la Morera de Montsant.
Podeu comprar aquest opuscle a la seu del Parc Natural de Montsant (La Morera de Montsant) i a les llibreries col·laboradores amb la Generalitat de Catalunya. PVP: 5 €