
Ruta idíl·lica de conte de fades repleta de coves, rius, fonts, salts d’aigua i un frondós bosc s’hi couen secrets, entre els pins i les alzines, al fang i als bassals, sota les pinyes i les branques…cuideu-vos de trepitjar els follets del bosc !!!
Itinerari circular entre Capafonts i l’altiplà dels Motllats, a les Muntanyes de Prades, pels barrancs de l’Horta, la Font Nova i de la Pixera. Recorre un paratge feréstec entre cingleres que ens mena a visitar indrets interessants i espectaculars: Les Tosques, la font de la Llúdriga, la Cova de les Gralles, el Pont de Goi, les balmes de l’Escudelleta i la Foradada de Capafonts.

Capafons, punt de sortida i arribada
Un recorregut fàcil, de camins trepitjats, senyalitzats i desbrossats de bosquina.
Recomanacions: Porteu guants per guarir les mans perquè en algun punt del camí ens haurem d’agafar a roques, arbustos o arbres; també heu de portar frontal per poder moure’s per dins les coves.
- Distancia: 12,21 km
- Desnivell positiu: 663 m


- Altitud màxima: 1.042 m
- Altitud mínima: 676 m
- Temps moviment: 4 hores aprox.
- Temps total: 5 hores 30 minuts aprox.
Accés. A la carretera TV-7041 d’Alcover a Capafonts, poc abans d’arribar al poble, per llevant, hi ha un revolt molt tancat a mà dreta. Just al mig del revolt, a l’esquerra en el sentit de la marxa,
surt un camí cimentat (rètol indicador La Mussara per la Font de la Llúdriga), que baixa a buscar el torrent del Ribatell (706 m).

Les Tosques
Comencem a caminar entre avellaners per aquest camí. Quan seguim la llera pavimentada del torrent, fem un gir de 90º a mà esquerra, marxant en direcció (SE). Mantenim aquest rumb sense abandonar la pista principal (Camí de la Llúdriga), que ens va encarant a la riba esquerra del Barranc de l’Horta, per entremig d’un alzinar. Desprès d’un revolt i un altre rebutgem una pista que marxa per la dreta. Poc més enllà prenem un corriol ben evident que baixa per l’esquerra a buscar la llera del torrent. Abans d’arribar en surt un altre a mà dreta. Ens apropen a les Tosques on el Barranc de l’Horta salta i s’entolla en cadolles. Remuntem pel corriol a retrobar la pista que, poc abans de la font, acaba.

Font Lludriga
Font de la Llúdriga (770 m). Una bona deu raja arran de terra, sota una alzinar molt tupit. Abans d’acabar la pista surt un corriol a mà dreta que s’enfila cap al Grauet, on s’ajunta amb el camí del Pont de Goi que parteix de la pista que hem deijat a la cruïlla de les Tosques. És la opció per continuar el camí. Però nosaltres ens proposem seguir la llera del barranc fins a la Cova de les Gralles. Així dons, a partir de la font continuem barranc amunt. Aquesta opció és possible si no baixa gaire cabal. La llera del barranc és un indret feréstec. Ben aviat abastem l’aiguabarreig dels barrancs de la Pixera (a l’esquerra) amb el de la Font Nova (a la dreta en el sentit de la marxa). Aquest dos barrancs formen el de l’Horta. El de la Pixera el passem quasi imperceptiblement i continuem guanyant alçària pel de la Font Nova. Superem successives graonades, algunes ben còmodes a mode d’escala, altres més complicades que ens obliguen a ajudar-nos-hi amb les mans. Quan al fons del barranc apareix entre la bosquina una gran volta, ja som ben a prop de la Cova de les Gralles. Ens ajuntem a un corriol que, per la dreta, baixa del camí al Pont de Goi.

Cova de les Gralles
Cova de les Gralles (875 m). Indret impressionant. El barranc queda encaixonat a banda i banda entre parets de cingleres, tancades per una balma de volta altíssima, a manera d’absis. Per tot això i la reverberació que es produeix en els sons, fa l’efecte que ens trobem en una catedral. L’aigua del torrent ha foradat la volta i s’hi despenja per entremig. Com que la balma barra el fons del barranc, retrocedim sobre els nostres passos i prenem el corriol que hem agafat abans d’arribar a la cova. En moderat pendent ens eleva pel marge esquerre del barranc, fins a arribar al Camí del Pont de Goi (856 m, rètol indicador). Agafem el camí a l’esquerra, en moderada pendent de pujada.
Cruïlla a la Font Nova (919 m, rètol indicador). A pocs metres tenim el sostre de la Cova de les Gralles. Un camí marxa per l’esquerra cap a la Font Nova. Nosaltres també hi volem anar, però prenent-lo ara, ens saltaríem el Pont de Goi. Per això marxem per la dreta, vers migdia. Pujada en moderat pendent. Aviat albirem l’ull del pont.

Pont de Goi
Pont de Goi (974 m). Peculiaritat geològica natural. En travessem l’ullal i per l’esquerra ens enfilem al pont des de on tenim una bona perspectiva de la clotada per la que hem vingut i el recorregut des de Capafonts fins aquí. Seguim el camí sobre el pont que ens aboca poc més enllà a una pista. La prenem a mà esquerra. Més endavant ens deixa sobre una altra que passa transversalment. La prenem també a l’esquerra, ara vers el sud-est fins que ens fa girar. Encara més enllà, una tercera cruïlla (1005 m, rètol indicador ‘Els Motllats’). Som al punt més alt de la ruta, l’altiplà dels Motllats. Una basta planúria solcada de pistes i camins que podrien desviar-nos de la nostra ruta si no fos pel mapa i la profusió de rètols indicadors. Per la dreta surt un corriol cap a la Creu Trencada. Tirant recte, vers migdia, mena als
masos dels Motllats. Prenem el ramal de l’esquerra, vers llevant, en direcció a la Font Nova.
Font Nova (988 m). Queda una mica apartada, a la dreta de la pista en el sentit de la marxa. Continuem per la pista, amb algunes giragonses. Rebutgem una primera cruïlla a la dreta. A l’esquerra trobem un corriol (rètol). És el que puja de prop del sostre de la Cova de les Gralles que hem evitat per visitar el Pont de Goi. Desprès rebutgem encara un parell de pistes a mà dreta. La nostra fa un gir de 90º encarant-se vers el nord. Nova cruïlla en Y (rètol indicador). Prenem el ramal de l’esquerra vers Capafonts i la Cova del Grèvol.
Bon tros més enllà, nova cruïlla (975 m, rètol indicador ‘Els Motllats, Barranc de l’Abeurada’). Per la dreta indica el Portell de la Mariàngela i Mont-ral. Marxem per l’esquerra vers ponent, en direcció a la Cova del Grèvol i Capafonts. Encetem el camí de retorn. Deixem a mà dreta una petita cabana-refugi metàl·lica.

Font Nova
La pista esdevé corriol que, vers mestral, ens va menant per una àmplia lleixa a mitja alçada de la cinglera, pel marge dret del Barranc de la Pixera. La part superior del cingle (anomenat de l’Escudelleta) és ben corcat per balmes i coves.
Durant aquest tram força planer, gaudim de vistes del Barrancs de la Pixera i de l’Horta, amb Capafonts al fons. Passem primer per la Cova del Grèvol (rètol), la que sembla més profunda, amb profusió de boix, però no pas grèvol. I desprès per les Balmes de l’Escudelleta, on hi ha la font del mateix nomar).
Desprès el camí baixa per un grau al capdavall del qual, en un replà, trobem una cruïlla (rètol). Enfilant-nos pel ramal de la dreta ens menaria al Portell de la Mariàngela. Prenem el de l’esquerra, en forta baixada entre llaçades fins que, de sobte, ens apareix la Foradada de Capafonts.

La Foradada
La Foradada (874 m). És una gran obertura en una de les roques dels contraforts del Puntal del Colomer a través de la qual ens apareix Capafonts. Imatge de postal.
Continuem davallant entre llaçades del camí per superar el pendent. Més avall decreix i el camí ens mena rectes. Deixem una pista a mà esquerra. Ben aviat encetem un tram planer per un camí carreter. Altre cop davallem per corriol. Tallem per tres cops la pista que hem deixat abans. La baixada final ens deixa al costat de la carretera que seguim a mà esquerra. Creuem el pont sobre el riu Brugent i retornem, després del revolt, el punt de sortida.

NORMATIVA I RECOMANACIONS:
INTRODUCCIÓ
No som cap, empresa de viatges, ni d’aventura, som una associació esportiva sense ànim de lucre, totes i tots els socis som part integrant del funcionament del mateix i amb les nostres quotes intentem cobrir els serveis que desitgem gaudir, refugi, rocòdrom, material de préstec, etc., on tots els serveis que es mantenen, són gestionats, per sòcies i socis de forma totalment altruista, la junta directiva, el grup d’escalada i tot allò que pugui venir, són sòcies i socis voluntaris. Així com les sòcies i socis responsables de cada sortida, excursionistes amb experiència, però absolutament voluntaris.
TRANSPORT
- Els trajectes fins arribar al lloc de sortida i evidentment la tornada, be sigui en els nostres vehicles o com en algunes ocasions amb autocar. No estan coberts per les assegurances tant temporals com anuals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha d’existir l’assegurança del vehicle que hauria de cobrir els acompanyants o en el cas d’un servei públic com es un autocar una assegurança especial pels possibles accidents dels seus ocupants.
- La majoria de les activitats que organitzem depenen del vostre transport per arribar al lloc de sortida i arribada, ja que la majoria són de tipus circular, és per tant molt important indicar la vostra disposició real de transport a secretaria. En el cas que no disposeu de cap vehicle, es prendrà nota i intentarem organitzar el desplaçament en el cotxe d’algun altre excursionista amb vehicle i que participi en la mateixa activitat.
- Pot ser que no existeixi lloc en cap vehicle el que farà impossible realitzar l’excursió o l’activitat muntanyenca.
- Només en cas que s’apuntin a l’excursió una quantitat igual o superior a 27 persones, es podria tramitar els serveis d’un autocar, encara que això no sempre serà possible.
- Queda a criteri del propietari del vehicle la forma de compensació del desplaçament per realitzar l’activitat prevista i per tant aquest hauria d’explicar a totes i tots que pugin al seu vehicle com ho faran per compensar la despesa que representa fer servir un cotxe ‘x’ quilòmetres.
ASSEGURANCES I SOCI TEMPORAL
- És obligatori la possessió de la llicencia federativa amb l’assegurança d’accident i responsabilitat civil, amb les cobertures asignades a cada tipus, be sigui l’anual o com a minim la temporal de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per poder participar en les iniciatives esportives organitzades per la nostra entitat.
- També és obligatori fer saber a secretaria la intenció de participar en la sortida o l’esdeveniment anunciat. A través de la nostra web, del nostre correu electrònic info@centreexcursionistatarragona.com o personant-se al nostre local social (Secretaria) o bé trucant 977240250, dimarts o dijous de 18 fins a 20 h.
Sòcies i socis del Centre Excursionista Tarragona
- Recomanem a totes i tots els nostres socis que obtinguin la llicència federativa de l’any en curs.
- En cada sortida, és obligatori, està assegurat, l’assegurança temporal per un, dos o tres dies, pels socis del Centre Excursionista Tarragona, tenen preu especial: un dia 4 €, dos dies 5 €, tres dies 6 €.
Amb Llicència Federativa FEEC/FEDME i no socis del Centre Excursionista Tarragona
•Els excursionistes que estiguin en possessió de la llicència federativa de l’any en curs i no siguin socis de la nostra entitat han d’informar a secretaria de la seva intenció de participar-hi i donar el nom complert, NIF, codi del carnet federatiu, tipus de llicència i telèfon mòbil, així com realitzar un donatiu de 5 €, per dia d’excursió.
No socis i No Llicència Federativa FEEC/FEDME
- Els excursionistes que vulguin gaudir d’algunes de les nostres activitats i no són socis del Centre Excursionista Tarragona i tampoc estan en possessió de la llicència federativa, hauran de forma preceptiva, treure’s l’assegurança temporal de la FEECi per tant haureu de passar per secretaria o bé a través de la web, per donar les vostres dades personals (nom i cognoms, NIF, data de naixement, telèfon mòbil i correu electrònic) per realitzar les gestions de donar-vos d’alta com a soci temporal de l’entitat excursionista i llavors poder tramitar l’assegurança temporal de la FEEC.
Soci Temporal del Centre Excursionista Tarragona
- Quota soci/a temporal del CET: un dia 5 €, dos dies 7 € i màxim tres dies 9 €.
- Un dia, Nenes i nens de 0 a 5 anys: 0 €, de 6 a 11 anys: 3,5 €, de 12 fins 16€: 4 € a partir de 16 anys: 5 €
Assegurança Temporal FEEC
- Assegurança Temporal FEEC: un dia 5 €, dos dies 6 € i màxim tres dies 7 €. En les assegurances temporals: No hi ha preus per nens i nenes menors d’edad.
NOTIFICACIONS I PAGAMENT
En tots els casos s’ha de notificar a tot tardar l’últim dijous anterior a la sortida, ja que l’empresa asseguradora ha de tenir les dades de l’excursionista i el pagament del mateix abans de realitzar l’activitat. Una vegada tramitat s’ha d’informar a l’excursionista, de la pòlissa per conèixer que cobreix i fins a quins límits, així com l’albarà de pagament, que fa de certificat de pagament.
Si no és possible passar pel nostre local social (secretaria), podeu fer una transferència amb el concepte -. CAPAFONTS .- i el vostre nom complet, a més heu d’enviar un correu electrònic donant les dades que en cada cas fan falta, afegint l’arxiu acreditatiu de la realització de la transferència.
CaixaBank: ES46 2100 0006 3402 0123 9318 / BBVA: ES55 0182 1238 6702 0026 1708
O millor encara, podeu fer servir l’opció d’ INSCRIURE’M que hi ha en aquesta mateixa pàgina.
ON TROBAR-NÓS
C/Sant Antoni Maria Claret, 11 baixos interior. 43002 Tarragona
Telèfon: 977 24 02 50
E-mail: info@centreexcursionistatarragona.com
Horaris:
Secretaria: Dimarts i dijous de 18 – 20h.
Voluntari Coordinador de l’Activitat: Juan Antonio Palacios 630812314
Sense Comentaris