Julia Chanourdie tercera dona en el món a escalar 9b

Julia Chanourdie tercera dona en el món a escalar 9b

Julia Chanourdie tercera dona en el món a escalar 9b

La francesa Julia Chanourdie encadenava «Eagle-4» (9b), en Saint-Léger-du-Ventoux, convertint-se’n la tercera dóna del món a realitzar aquest grau. La primera dóna, a aconseguir-ho va ser Angela Eiter, a l’octubre 2017, seguida el passat estiu per Laura Rogora.

La francesa Julia Chanourdie és converteix en la tercera dóna en el món a escalar 9b, després d’encadenar ahir «Eagle-4», en Saint-Léger-du-Ventoux.

És la tercera ascensió d’aquesta via, després de la primera d’Adam Ondra en 2018 i la segona d’Hugo Parmentier a principis d’aquest 2020. L’exclusiva llista d’escaladors en el 9b la va obrir Angela Eiter amb «La planta de Shiva» l’octubre de 2017, seguida per la italiana Laura Rogora el passat estiu amb ‘Ali Hulk Extension Total sit start‘ en Rodellar.

És un rotpunkt històric per a Julia (24 anys) que s’havia estrenat en el 9a+ el mes de març passat, amb ‘Super Crackinette’, també en Saint-Léger-du-Ventoux. Era la primera francesa en el 9a+ i la sisena dóna en el món que escalava alguna via per sobri del 9a.

Així ho ha comptat Julia en les seves xarxes socials:

Ahir vaig encadenar Eagle-4, el meu primer 9b…

Tot va succeir tan de pressa! Ho vaig sentir venir, perquè vaig fer un bon intent el dia anterior. Estava realment motivada, encara que no podia imaginar-me encadenant el meu primer 9b. Va ser a última hora de la tarda, vaig haver de motivar-me molt després de recuperar-me dels meus quatre intents previs. Però després del primer moviment, tot va començar a fluir. La temperatura havia baixat, em sentia més fresca que en els meus intents anteriors. Simplement vaig escalar, moviment rere moviment…Havia estat bastant estressada durant els últims dies per la situació sanitària. Em preocupava que aviat no fos possible l’accés a les zones d’escalada per als atletes d’alt rendiment i que, per tant, hauria de posposar aquest assoliment molt més tard. Era una cosa que sempre va estar en un racó de la meva ment, així que en el fons sabia que era millor no esperar massa.

Sis dones per sobre del 9ª

mb aquest encadenament Julia entra en el selecte club de dons que compten amb alguna via per sobre del 9a, una llista encapçalada per Angela Eiter, única dóna en el món a encadenar un 9b amb La planta de Shiva, l’octubre de 2017. La forta austríaca compta amb altres quatre vies de 9a, però de moment no hi ha cap 9a+ en el seu historial.
Li segueix en la llista l’estatunidenca Margo Hayes, amb la nòmina més gran de 9a+ encadenats, els tres mítics: La Rambla el febrer de 2017, Biographie el setembre de 2017 i Papichulo el març de 2019.

La belga Anak Verhoeven va ser, la segona dóna en el 9a+ amb la primera ascensió de Sweet Neuf, en Presles el setembre de 2017, repetint grau el novembre de 2019 amb Joe Mama, a Oliana.

I si considerem els novens, amb barra hem de remuntar-nos a la pionera Josune Bereziartu qui, molt avançada al seu temps, el maig de 2005 li va posar l’històric punt vermell a Bimbaluna en Saint Loup, Suïssa. Deu anys després d’aquest encadenament, una jove Ashima Shiraishi, amb només 13 anys, va sorprendre la comunitat escaladora amb el seu encadenament d’Open your mind Direct (9a/+) a Santa Linya.

Josune Bereziartu

L’escaladora basca va ser la gran estrella de l’escalada esportiva mundial durant dues dècades. Va ostentar la màxima dificultat femenina des de 1997 fins a 2017 i va encadenar els primers 8c (Honky Tonky), 8c+ (Honky Mix), 9a (Bain de sang o Logical progression, després de la decotació de l’anterior) i 9a/+ (Bimbaluna). Les seves realitzacions van caminar tan avançades a la seva època que va ser l’única escaladora amb alguna via de novè grau en la seva llibreta durant nou anys.

La via més dura de la carrera de Josune Bereziartu va arribar el primer de maig de 2005 a l’escola suïssa de Saint Loup. Ja havia estat allí tres anys abans, per a repetir la famosa Bain de sang (en 2002 era considerada 9a, encara que després es va rebaixar a 8c+/9a). El seu amic local François Nicole (germà del mític Fred Nicole) havia realitzat la primera ascensió de Bimbaluna l’any anterior i la hi va recomanar a Josune, qui va dur a terme la primera repetició absoluta. Moviments molt a bloc sobre regletes mínimes i monodids defineixen la línia.

Bimbaluna es va mantenir com la via femenina més dura encadenada sense discussió durant deu anys i van haver de passar dotze anys fins que una altra escaladora la superés en grau.

Desnivel.com

Sense Comentaris

Respondre