L’esquí de muntanya serà olímpic a Milano Cortina 2026

L’esquí de muntanya serà olímpic a Milano Cortina 2026

L’esquí de muntanya es convertirà en nou esport olímpic als pròxims Jocs que se celebraran l’any 2026 a la Lombardia amb seu compartida entre la ciutat de Milano i la de Cortina d’Ampezzo als Dolomites.

L’assemblea plenària del COI ha aprovat per unanimitat la proposta que ja va ser aprovada des del comitè organitzador i ha inclòs a l’esquí de muntanya com a nova disciplina olímpica. El vicepresident del COI Joan Antoni Samarach Salisachs ha estat un dels encarregats de defensar a l’assemblea que s’ha celebrat a Tòquio, el projecte i que ha fet que la balança per l’entrada de l’esquí de muntanya fos tant favorable per poder gaudir d’aquest esport en la pròxima cita olímpica d’hivern. Cal recordar que els pròxims JJOO se celebraran aquest 2022 a Pequin on l’esquí de muntanya ja havia demanat ser olímpic i es va quedar a les portes. Amb l’entrada de l’esquí de muntanya en uns JJOO, la FEEC i les federacions de muntanya, es converteixen en les úniques federacions en tenir disciplines olímpiques d’estiu i d’hivern. Cal recordar que l’escalada debutarà com a esport olímpic en els pròxims Jocs que es faran a partir d’aquesta setmana a Tòquio.

Precedents amb medalles

La primera aparició els últims anys de l’esquí de muntanya en uns JJOO va ser l’any 2020 als JJOO de la joventut celebrats a Lausana. Allà, els esportistes catalans van ser un dels grans dominadors de les diferents modalitats tornant dels Jocs amb una medalla d’or en esprint femení, aconseguida per Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà), un bronze en esprint masculí, aconseguit per Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà) i un bronze en la prova de relleus mixtes on Costa, Ferrer, Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà) i Marc Ràdua (CEPS) van aconseguir el tercer lloc final. L’or de Maria Costa es va convertir en el primer or aconseguit mai per un esportista catalana en uns JJOO d’hivern. L’esportista de muntanya bagenca va ser reconeguda com a esportista catalana amb més projecció aquest mateix 2021. L’esquí de muntanya va aparèixer de forma fugaç als JJOO d’hivern de Paris 1924, Saint Moritz 1928 i Garmish-Partenkirchen de 1938. Ho va fer sota el nom de patrulla militar i en una barreja entre esquí de muntanya i biathlon.

L’Europeu de Boí un bon test

L’estació de muntanya de Boí Taüll serà la seu dels Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya que se celebraran del 8 al 13 de febrer del 2022. La Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF) ha seleccionat la candidatura de l’estació ribagorçana per celebrar-hi la propera edició. Durant els sis dies de celebració dels Campionats d’Europa es disputaran les proves d’sprint, vertical, individual i relleus. Els Europeus 2022 són les proves més importants del calendari internacional d’esquí de muntanya de la propera temporada. Aquest serà el primer test seriós on es podrà veure als millors esquiadors de muntanya del món competint en un Europeu després de que l’esquí de muntanya hagi estat reconegut com esport olímpic. Des de la FEEC se seguirà apostat per la potenciació del CTEMC per a poder ser un planter d’esportistes olímpics.

 

 

 

 

Sense Comentaris

Respondre