Històric or olímpic

Històric or olímpic

Històric or olímpic amb regust català

L’escalador extremeny Alberto Ginés ha fet història penjant-se la medalla d’or en el debut de l’escalada esportiva als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. L’esportista de només 18 anys ha superat les espectatives de la major part del públic, el qual apuntava a altres grans escaladors com a grans favorits per a pujar-se al primer lloc del pòdium.

Ginés ha aconseguit pujar al graó més alt del podi després de quedar quart en la disciplina de dificultat. Aquesta posició, juntament amb la seva primera posició en velocitat i setena en bloc, l’han ubicat en la primera posició de la classificació combinada.

Els altres dos escaladors que s’han fet amb una medalla en aquesta històrica competició en categoria masculina, han estat l’americà Nathaniel Coleman, amb la medalla de plata, i l’austríac Jakob Schubert, amb la de bronze.

Muntanya rusa de final

L’última de les proves de la final de la competició d’escalada esportiva ha estat la més emocionant de totes. Els resultats dels set participants de la final en aquesta última prova han estat determinants per saber qui pujaria finalment al podi. Tot i això, amb la immillorable i inesperada primera posició d’Alberto Ginés en la disciplina de velocitat, i sabent que la seva especialitat és la dificultat, les mirades estaven posades en el jove escalador extremeny. Pel que fa al bloc, Ginés no ha pogut resoldre cap dels tres blocs de la final i ha acabat en setena posició.

A Ginés li ha tocat encordar-se després de les fantàstiques participacions del japonès Tomoa Narasaki, el francès Bassa Mawem, el nord-americà Nathaniel Coleman i el Txec Adam Ondra, que fins llavors tenia la millor puntuació en dificultat amb un increïble 42+. La competència era forta i la via tampoc ha estat cosa fàcil, amb alguns passos explosius i d’altres de petites regletes amb un desplom considerable. Finalment Ginés ha acabat la seva actuació en aquesta última prova als Jocs amb un envejable 38+, que li ha servit per a poder pujar al podi.

La prova de dificultat no ha decebut als espectadors d’arreu del món i la millor part s’ha reservat per al final, amb la participació de l’Austríac Jakob Schubert, qui ha arribat fins al Top en una emocionant actuació final.

Alberto Ginés ha estat l’únic representant de la FEDME en el debut de l’escalada en els JJOO. La història ha volgut que aquest jove escalador extremeny escrigui el seu nom amb lletres grans en el currículum de l’escalada esportiva. Les primeres paraules d’agraïment de Ginés han estat pel seu entrenador, el català David Macià. Macià ja apuntava les possibibiltats que tenia Alberto Ginés als jocs i sempre ha reconegut que l’extremeny és un dels escollits per ocupar pòdiums a les competicions internacionals d’escalada esportiva.

David Macià té clar que el cicle olímpic marcat serà fins al 2028, ja que el camí de l’escalada esportiva només ha fet que començar.

Alberto Ginés utilitza habitualment les instal·lacions del CAR de Sant Cugat per exercitar-se al costat de David Macià, amb qui comparteix èxits i fracassos des de fa sis anys. No és estrany tampoc veure a Alberto Ginés per les parets de Siurana o a Margalef fent escalada en roca, a Margalef on va encadenar el seu primer 9a a “Víctimes del futur”.

Un darrer apunt català de l’or olímpic, l’empresa igualadina Tuga, s’ha convertit també en campiona olímpica com a marca esportiva que vesteix a l’equip FEDME d’escalada. Tuga, patrocinador principal de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya, ha apostat sempre pels esports de muntanya i té l’honor de ser la primera marca esportiva que suma un or en una competició de muntanya en uns JJOO d’estiu.

Clasificacions generals

  1. Alberto Ginés (Espanya): 28 punts
  2. Nathaniel Coleman (Estats Units): 30 punts
  3. Jakob Schubert (Àustria): 35 punts
  4. Tomoa Narasaki (Japó): 36 punts
  5. Mickäel Mawem (França): 42 punts
  6. Adam Ondra (Rep. Txeca): 48 punts
  7. Colin Duffy (Estats Units): 60 punts
  8. Bassa Mawem (França):   dns

COMPETICIÓ FEMENINA

Janja Garnbret no ha deixat lloc a les sorpreses. L’escaladora eslovena s’ha proclamat campiona olímpica i s’ha penjat la primera medalla d’or d’escalada esportiva femenina de la història. L’han acompanyat en el podi les japoneses Miho Nonaka i Akiyo Noguchi.
Després de ser cinquena en velocitat i de guanyar clarament en búlder, Janja Garnbret ha tornat a ser la millor en dificultat. La classificatòria no li havia sortit com tothom esperava en aquesta modalitat, però avui les coses han estat molt diferents.
Les escaladores que l’han precedit han anat guanyant altura una respecte de l’anterior en una via que ha exigit el màxim de totes elles. Fins al torn de Janja Garnbret. L’eslovena ha estat la primera a aconseguir la part més alta del mur, exhaurint tot el que ha pogut el temps i les seves reserves d’energia.
Donats els resultats en les altres disciplines de la final, solament Miho Nonaka tenia opcions d’arrabassar-li l’or. Quan la japonesa ha caigut, molt per sota de l’altura que ella havia aconseguit, Janja Garnbret ha esclafit a plorar de l’emoció, sabent-se guanyadora.

 

Classificació final
1. Janja Garnbret (Eslovènia): 5 punts
2. Miho Nonaka (el Japó): 45 punts
3. Akiyo Noguchi (el Japó): 64 punts
4. Aleksandra Miroslaw (Polònia): 64 punts
5. Brooke Raboutou (els Estats Units): 84 punts
6. Anouck Jaubert (França): 84 punts
7. Jessica Pilz (Àustria): 90 punts
8. Chaehyun Seu (Corea del Sud): 112 punts

Format de la competició

El format que s’ha decidit fer servir en l’escalada als Jocs Olímpics és el combinat. És a dir, tots els escaladors hauran de competir en les tres disciplines competitives –dificultat, bloc i velocitat– i els que aconsegueixin la puntuació més baixa combinada aconseguiran una medalla. Per poder obtenir la classificació general es pren la posició de l’esportista en cada disciplina i les tres posicions es multipliquen entre si. Aquells amb la puntuació més baixa seran els primers classificats.

La competició comptarà amb una classificatòria (3 i 4 d’agost) i una final (5 i 6 d’agost). Dels 20 participants per categoria que començaran la competició a la fase classificatòria, només els 8 millors podran participar a les finals.

Classificatòria:

  • Velocitat: Tots els escaladors tenen dos intents i el millor temps serà el vàlid per a conformar la classificació.
  • Dificultat: Hi haurà una única via. La puntuació es determina en funció de la presa més alta a la que s’hi ha arribat o si s’hi arriba al top. També es pot aconseguir una puntuació amb plus (+) segons si l’última presa a què s’ha arribat s’ha fet servir per intentar arribar a la següent presa. En total disposen de 6 minuts per a intentar encadenar la via.
  • Bloc: Els esportistes hauran de resoldre quatre blocs i tindran cinc minuts per a resoldre cada un. La puntuació es determina en funció dels intents realitzats, les zones a què s’ha arribat i els tops que s’han aconseguit.

Final:

  • Velocitat: La final es disputarà en un sistema d’eliminatòries d’un contra un. S’organitzarà a través d’un quadre de parelles entre els vuit escaladors que hi hagin passat a la final. El que hagi obtingut el millor temps a les classificatòries competirà a quarts de final contra el vuitè amb millor temps. El segon, competirà amb el setè, i així successivament. Els que guanyin cada un dels quarts de final passaran a semifinals i més endavant a la final.
  • Dificultat: Només hi haurà una única via i se seguirà el mateix sistema que a la classificatòria.
  • Bloc: A la final els atletes hauran de resoldre tres blocs en quatre minuts cadascun i es puntuarà de la mateixa manera que a les classificatòries.

Nova cita per a la Selecció Espanyola d’Escalada en Krakow, Polònia.

La Selecció Espanyola d’Escalada contínua la seva trajectòria en a la copa d’Europa. El pròxim 7 i 8 d’agost l’equip s’enfrontarà a una nova prova de bloc en Krakow, Polònia.
Cinquena parada del circuit de Copa d’Europa i tercera de bloc. Victor Esteller serà el tècnic encarregat d’acompanyar a l’equip de bloc en aquesta ocasió.
La competició se celebrarà a la sala AVATAR i està organitzada per l’Associació Polonesa de Muntanyisme (PZA) en cooperació amb Mountain Film Festival Associació organitzadora de “Spotkania Filmem Górskim”

 

Sense Comentaris

Respondre