Massificació en Margalef ???

Massificació en Margalef ???

Més inversió en infraestructures versus limitar l’accés.

L’Associació d’Escaladors de Margalef rebat els arguments d’un informe del Parc Natural de la Serra de Montsant sobre la capacitat de càrrega de la pràctica de l’escalada esportiva en aquesta zona tarragonina.

Margalef està de moda. L’escola tarragonina ha rebut practicants d’escalada esportiva des de les albors d’aquesta modalitat, es va desenvolupar en l’àmbit internacional gràcies a l’activitat d’escaladors de renom com Chris Sharma fins a situar-se avui dia com una de les referències mundials de la màxima dificultat, en disputa amb la noruega Flatanger. Tal notorietat ha portat associades algunes problemàtiques, i una de les més apressants és l’amenaça de mesures per a limitar els accessos que penja sobre ella.

El municipi de Margalef, que té 106 habitants segons dades de 2023, està en bona part immers en els límits del Parc Natural de la Serra de Montsant. Qui hagi visitat el lloc reconeixerà les seves espectaculars formacions rocoses, modelades pel riu Montsant. Per aquesta raó, els usos i pràctiques en la zona estan vigilats pels gestors del Parc, els qui en 2020 van enc

Aquest informe, Farías-Torbifoni, E.I., Morera, S., Daurat, V. & Nogueira, R. (2020). Parc Natural de la Serra de Montsant. Treball de capacitat de la càrrega de la pràctica de l’escalada esportiva al sector de Margalef. Tarragona: Generalitat de Catalunya. Parc Natural de la Serra de Montsant, està disponible per a consultes i descàrregues en la pàgina web de Parcs Naturals de Catalunya. En les seves conclusions, assenyala que la capacitat de la zona està en el seu límit i realitza una sèrie de recomanacions de gestió orientades a reordenar la pràctica de l’escalada, canalitzar l’ús de la zona de Margalef cap a altres zones del Parc i controlar l’aforament i dimensionament de les zones d’estacionament i àrees arregar un informe sobre la capacitat de càrrega de la pràctica de l’escalada esportiva en Margalef.d’acolliment.

La versió de la AE Margalef

Sota el lema SOS Margalef, l’Associació d’Escaladors de Margalef, per part seva, ha llançat una versió rectificada de l’informe del Parc Natural. En ella, subratllen una sèrie de discrepàncies amb l’estudi original que, en la seva opinió, interpreten de manera subjectiva i, per tant, condueixen a conclusions errònies. Dit contra informe es pot descarregar en el bloc de l’associació.

Les seves tesis es basen en el fet que l’estudi ha aplicat malament la metodologia, amb el que les xifres que es calculen per a determinar la capacitat de Margalef haurien de ser molt superiors a les que llança l’estudi original. En aquest sentit, apunten que els investigadors no han tingut en compte tots els recursos del municipi quan ha capacitat de pernoctació (refugi, allotjaments turístics i casa rural) i que els estacionaments s’han considerat factors limitants quan no hauria de ser així, perquè no afecten la capacitat de l’entorn natural.

En aquest sentit, conclouen que, en cas d’haver-se comptabilitzat correctament la qüestió dels estacionaments així com altres factors menors, la capacitat de Margalef seria diverses vegades superior a la indicada en l’estudi original. En conseqüència, les conclusions del mateix s’haurien hagut de decantar cap a la necessitat d’invertir en noves infraestructures (més pàrquings) i no cap a les recomanacions de regular l’escalada i limitar l’accés als sectors.

 

 

Sense Comentaris

Respondre