
a peu; per la serra de Cardó
a peu
per la Serra de Cardó
Rafael López-Monné
Editorial: AROLA EDITORS
Any d’edició: 2017
ISBN: 978-84-949270-1-0
EAN: 9788494927010
Pàgines: 219
Idioma: Català
Col·lecció: De Ferradura
Es nota en aquesta nova guia excursionista que l’autor, el Rafel López-Monné ha dedicat molt temps i esforç en trepitjar cada racó d’aquesta serra alhora que s’ha embegut de les rels de la història dels homes i dones d’aquell territori i com sempre ho sap plasma amb una obra plena de continguts, boníssimes fotografies, mapes més treballats que en edicions anteriors i amb uns recorreguts amb un caràcter més muntanyenc. Realment és una guia molt recomanable per conèixer aquesta serra, la serra de Cardó, que molts excursionistes la tenim oblidada.

Ermita de Sant Simeó o de la Columna
Per aquest motiu l’autor comença amb aquestes lletres fent pales, quin és el fi d’aquesta guia:
“Una guia reivindicativa.- Si fóssim fidels seguidors del mercat, mai hauríem triat aquesta serra per dedicar-li una guia excursionista. Siguem francs, es venen millor les destinacions conegudes que les que no ho són, i la Serra de Cardó no és precisament una destinació popular. El sentit d’aquesta guia és precisament reivindicar una serra fantàstica que, incomprensiblement, encara resta desconeguda i invisible a molts ulls. La idea, però, no és simplement “popularit–zar-la” i prou. No. La voluntat de tothom que s’hi ha implicat és donar a conèixer els valors que atresora l’indret i el paper que pot jugar a les Terres de l’Ebre, un territori declarat Reserva de la Biosfera. Creiem fermament que la millor manera de copsar l’ànima d’aquesta serra, la seva essència, és recórrer-la a peu. Descobrir el “sentit del lloc” és quelcom que no es pot fer anant de pressa. És impossible. Per aquesta raó, per a una societat que viu tan acceleradament com la nostra, caminar resulta tan fonamental. Rebecca Solnit escriu: “M’agrada caminar perquè és lent i sospito que la ment, com els peus, treballa a quatre quilòmetres per hora”.
12 Itineraris i Excursions, Les excursions són:
- La bellesa parla. Una excursió fascinant que enllaça la major part de les ermites de la vall de Cardó.
- Arbres de bruixes i cims de Santos. De Cardó a la teixeda de Cosp i el cim del tossal de Santos, per retornat pel barranc de la Columna.
- El camí del jardí. Des de Costumà a Calces i el balneari de Cardó, i tornada pel coll d’
- Barrancs salvatges i pastissets dolços. Un tomb des de Benifallet pel barranc del Mas i tornada per la vall de
- El Cardó més feréstec. De la carretera de Rasquera a Cardó a la Llacuna, al cim de les Picòssies i tomb pel portell de Cosp.
- Els ulls del coronel. Des de Rasquera al Coll de Pins i tornada per la Talaia i l’ermita de Sant Domingo.
- La serra es banya a l’Ebre. De Tivenys al Coll de Som per l’horta de Dalt i tornada pel barranc Fondo.
- Protecció entre barrancs. Itinerari que enllaça dos dels grans barrancs de Tivenys, el de la Buinaca i el de
- Cingles i cims prehistòrics. De la bassa de les Collades a les Moles, el morral de Cabrafeixet i les pintures rupestres.
- Miradors aspres i mandarines dolces. Ascensió al Montaspre de
- Sobre les espatlles de Tortosa. De l’ermita de l’Ardiaca de Campredó al coll de l’Alba seguint vells camins ramaders.
- La memòria del peix de la Cala. Itinerari al voltant del Montagut, entre el Perelló i l’Ametlla de Mar, des del mas d’en

Santuari de Cardó. Una veritable fortalesa
Aquesta nova guia està dedicada a la serra de Cardó, es tracta d´un contundent massís que s´estén al llarg de més de 30 km, des de Rasquera fins a Tortosa i Campredó. Tot i la seva esquerpa geologia, la muntanya ha estat intensament viscuda i treballada per generacions i generacions de pagesos, de pastors i també de frares anacoretes. Al cor de la muntanya, a la vall de Cardó, s´amaga un patrimoni absolutament excepcional: les restes de catorze ermites carmelitanes i el seu monestir, reconvertit en balneari al segle XIX.
Rafael López-Monné (Tarragona, 1964) és geògraf i fotògraf, li agrada mirar i explicar allò que veu. Les muntanyes formen part dels seus paisatges més viscuts. Actualment combina les tasques de fotògraf, redactor d’articles i consultor especialitzat en turisme a peu, amb la docència a l’Escola de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili. Com alpinista ha conquerit el NUN de 7.135 m, un cim de l’Himalaia Indu i primera ascenció esatal, l’Annapurna I de 8.091 m, que també va ser la primera ascensió estatal i el 1993 el Xixa Pangma de 8.012 m.