Avui fa 35 anys de la conquesta del NUN 7.135 m

Avui fa 35 anys de la conquesta del NUN 7.135 m

Cim del NUN (7.135 m), van arribar Jaume Garrosset, Josep Maria Maixé, que es veuen a la foto i Rafel Lopez que la feia, a les 16,30 h, d’un dia com avui. El primer cim de l’Himàlaia on tots els membres de l’expedició eren del Centre Excursionista Tarragona i de la seva secció Grup Alpí

Avui fa 35 anys que el Centre Excursionista Tarragona i la seva secció del Grup Alpí va realitzar la seva primera expedició a l’Himàlaia, un cim de 7000 m, que ningú a l’estat espanyol havia conquerit. Dues expedicions abans que nosaltres, van fer l’intent un grup de Lleó i un altre de Sabadell, ells ens varen donar informació, però recordo el, calor desesperant de Delhi, estan en allotjament de la Indian Mountaineering Foundation i visitant la seva biblioteca on hi havia referències al cim del NUN i les seves dificultats, que ens trobarem?, tot era un gran dubte i alhora una gran aventura, després de les qüestions administratives i localitzar els mitjans de transport per aquelles muntanyes seques i amb un contrast extraordinari boscos d’una espècie de pi negre enorme amb unes rames i tronc de dimensions himalaienques i una carretera que ens portava a Kargil, l’última població amb els suficients queviures i el que és més important des d’allà podíem rebre i enviar telegrames, però el nostre destí era Tongul un poblet a més de 3000 m o començaria la nostra aventura alpina.

Les nostres sensacions vers aquells pobles, d’aquelles persones i la seva vida, eren de sorpresa, d’amable amistat i alhora érem conscients de la duresa de les seves vides i per tant que podíem esdevenir el blanc de les seves sotileses, ja que allà érem els rics, els estrangers. Només varen tenir una sorpresa, arribats a una mica més de 4000 m, i després de descansar un xic, i voler reprendré la marxa fins al camp base que estava situat uns 800 o 900 m més amunt, no van voler, forçant la situació i aconseguint un xic més de diners (misèria) però crec que es van adonar que érem diferents d’altres expedicions que ells havien compartit la marxa fins al Camp Base, érem pobres de diners i molt rics d’esperit.

D’esquerra a dreta de peu: Jordi Aluja, Jaume Garrosset, Assumpció Niubò, Lluís Laborda, Berna Vicente, Pere Iglesies i Carles Sole, seguts: Pedro Garcia, Pepe Esperanza, Rafel López, Núria Domenech, Josep Maria Maixé i Carles Montserrat.

Aquest dia que recordem aquella gesta en la qual 13 persones del Centre Excursionista Tarragona al costat dels porters d’alçada com el Tohagir vam aconseguir arribar al cim del NUN de 7135 m i ser la primera expedició de l’estat espanyol en aconseguir-ho, tot amb una cosa molt important il·lusió, estimació per les muntanyes, l’esforç i un sentiment de pertinença a una secció a una entitat i a una ciutat, que és difícil que avui torni a passar.

D’aquella expedició va sorgir l’empenta de saber que amb treball il·lusió i empenta érem capaços de tot i a la mateixa entitat va haver-hi un abans i un després.
Que no hem sabut mantenir en el temps.

Joves de l’entitat, perquè NO¡¡comenceu la vostra AVENTURA. ANIMEU-SE ¡¡

Nosaltres avui donem les gràcies de tot cor a les dones i homes que llavors van fer aquella gesta que ha passat a la història de la nostra entitat i de l’alpinisme estatal. De debò moltes gràcies per obrir-nos els ulls que tot somni és possible.

 

Sense Comentaris

Respondre