REFUGI MONTSANT D’ALBARCA

REFUGI MONTSANT D’ALBARCA

 

Arrenjant el casalot original d’Albarca i que va generar molts viatges de les socies i socis de Grup Excursionista Muntanyenc a Albarca. Es pot veure al Sr. Leandre Lerin com esta ficant l’escut de l’entitat fet amb forja i que custodiem en el nostre actual local social.

Alguns dels socis del Grup Excursionista Muntanyenc (1923 – 1936/ 1951- 1972), i com a pioners de la idea, Carles Pallach i Leandre Lerin, ja fa molts anys, van adquirir una casa de pagès en molt mal estat a Albarca, poble que ja aleshores tenia pocs habitants i que començava a estar abandonat, cosa que abaratia la compra dels immobles, amb la idea de convertir-la en un refugi per als socis, llavors del G.E. Muntanyenc i, com no, per a tots els excursionistes d’arreu que volguessin endinsar-se a la serralada del Montsant o a la de la Llena ja que Albarca es troba més o menys al mig d’aquestes carenes muntanyoses plenes de bonics racons.

El Grup Excursionista Muntanyenc va adquirir l’immoble, però quedava una costosa i llarga tasca; arranjar el casalot per fer-lo habitable. Així que es va invertir en treball  i esforç personal que va  ocupar molts caps de setmana i es van emetre uns bons de 25 pessetes que els socis van cobrir. Fins que el 1962 es va inaugurar i comença a funcionar, pel goig del món excursionista de les nostres contrades. Però el temps no passa sense deixar les seves marques al refugi, que es va tornar fins i tot perillós pel seu estat, per la qual cosa va ser clausurat i tirat a terra pels voltants del 1975.

Però la Junta Directiva del ja Centre Excursionista Tarragona veu la necessitat de construir de nou el refugi Montsant d’Albarca i després d’algunes gestions i reunions amb la Diputació de Tarragona, que ja havia aportat ajudes a entitats excursionistes i construït refugis arreu de la província, com el de la Figuera, accepta la proposició de la Junta del CET i aporta per a la realització de l’obra 3.187.557 de pessetes. Això passa al desembre de 1981. Les obres van durar fins el 1983 per tal com a l’hivern era de vegades impossible  treballar amb les temperatures gèlides que es poden arribar a assolir al Montsant. De totes maneres, la re-inauguració del refugi Montsant d’Albarca va tenir lloc el 13 de març de 1983, amb un seguit d’actes com una missa d’inauguració, celebrada per mossèn Tomàs, un aperitiu per als assistents i un dinar de motxilla.

Avui les coses han canviat es disposa d’un guarda i serveis de menjar mb la possibilitat de fer MP o PC sempre trucant prèviament i es segueix un procés de manteniment com sempre hem intentat seguir segons els acords presos amb la Diputació de Tarragona.

Ara també comencen un nous temps impulsats per la pròpia Diputació per desfer-nos del Refugi “Leandre Lerin” de la Figuera i com ha compensació fer una sèrie de millores estructurals al Refugi Montsant d’Albarca que evitaran alguns dels problemes que en els anys han anat sorgint, degut a les inclemències del temps, l’aigua, el vent el fred i la calor intensos son proves dures per qualsevol material de construcció i mirarem entre tots solucionar-ho i que aquest edifici segueixi essent un punt de referencia per visitar i trepitjar el Parc Natural de la Serra de Montsant i com no un atractiu més per venir a conèixer la comarca del Priorat i el poble de Cornudella de Montsant, on el seu Ajuntament esta apostant per la millora del poble d’Albarca.

 

 

 

 

Sense Comentaris

Respondre