Tarragonès, 17 excursions a peu

Tarragonès, 17 excursions a peu

ISBN: 978-84-9034-638-9

En aquest llibre d’itineraris trobareu una mostra representativa de la part més muntanyosa de la comarca del Tarragonès a través de 17 excursions que recorren el seu territori. Podreu conèixer, per exemple, el Llorito, el Pont del Diable, les cales del Bosc de la Marquesa, Sant Simplici, el riu Gaià, el cim més alt de la comarca o el castell de Tamarit, generalment a través de rutes circulars de fàcil accés pensades per fer a peu.

Trobareu informació precisa sobre la distància, el temps, el desnivell, la dificultat, els punts d’aigua i l’accés en tots els itineraris, així com dades històriques, matisos del paisatge i apunts sobre la geologia, la vegetació i el patrimoni que realment fan que els que ens agrada l’excursionisme, l’excursionisme en majúscules, ens atragui realment aquest treball de camp ficat negre sobre blanc, enriquint el seu contingut.

El Xavier Martorell, conscient de les amenaces de destrucció natural que rep el Tarragonès, pretén també que sorgeixi en el pensament col·lectiu la necessitat de respectar-lo, si tots gaudim , coneixem el territori d’alguna manera el fem nostre i serà molt més complicat que la civilització mal entesa pugui destruir per sempre aquests espais encara plens de natura i algun d’ ells únics.

Tarragona Ràdio / El Pont de Mahoma – 19/04/2018 si podeu sentir aquest programa podreu sentir al Xavier Martorell preocupat pels entorns naturals més propers a les poblacions properes i com fer-ho per poder evitar-ho.

I per ficar-vos la mel a la boca, tot seguit podeu llegir un fragment de “Muntanya Íntima”:

I torno a mirar al voltant i torno a arrencar a plorar com un cadell desprotegit i sol, però és que tot el que veuen els meus ulls és tan i tan bonic, però tant, que també ploro per totes les muntanyes que he pujat i que no podré pujar mai més. Esteu totes aquí: A tocar el Pic Verdaguer i la Punta Gabarró, ben a prop meu l’amic Montcalm i a l’altre cantó el Sotllo. I cap a la dolça Catalunya la Serra del Monteixo i la Pica Roja i per la germana andorrana treu el cap el Medacorba i el Coma-Pedrosa i terra enllà ponentina l’estol de pics infinits que han conegut la meva petjada sobresortint la carena dels Besiberris i la Maladeta. Cap a llevant tot un altre seguit de muntanyes que estimo i que m’enamoraren: el Carlit mostra la seva forca i el Puigmal el seu llom. I cap el sud les serres de la meva estimada muntanya mitjana, la que m’ha abraçat a l’hivern i també els estius dels meus darrers anys, quan les meves cames només podien dir adéu per sempre més a cada pedra del camí.

M’assereno una mica, sanglotant a voltes, tornant a plorar quan m’acomiado de per vida de cims que reconec i que identifico en l’horitzó.

Localització: Pica d’EstatsLleida.

Font: Martorell, Xavier (2015). Muntanya Íntima. Tarragona. Silva.

ISBN: 9788415342847.Pàg.91-92

Data primera publicació: 2015

 

XAVIER MARTORELL I BOADA


L’autor , Xavier Martorell i Boada

  Neix el 1975 a Tarragona. Ha realitzat milers de sortides a la muntanya i es un gran coneixedor de les muntanyes tar-ragonines. Es autor deis llibres Conesa. Itineraris per aquest bocí de térra. (2002) i Excursions pel Tarragonès (2005), ambdós publicats per Cossetània. El 2015 va publicar Muntanya íntima (Silva Editorial), un llibre de narrativa de muntanya de caire intimista. També es autor del mapa excursionista Pont del Diable. 1:5.000 (Editorial Piolet, 2012). Ha participat en el llibre Onomàstica del terme antic de Tamarit de Mar (IEC, 2017), on ha realitzat el mapa toponí-mic 1:10.000 que acompanya el llibre. Ha publicat desenes d’articles en revistes de muntanya i ha estat premiat en diversos certámens literaris. L’any 2012 va guanyar el premi al millor article de Periodisme de Muntanya i Aventura en el 30é Festival de Cinema de Muntanya de Torelló per un article sobre els noms de les muntanyes de Catalunya.

Cal dir que l’autor es soci de la nostra entitat des de fa molts anys i sempre que publica algun dels seus treballs fa entrega gratuïta d’un exemplar per la biblioteca del Centre Excursionista Tarragona cosa que agraïm sincerament i nomes ens cal des de la nostra entitat donar-li les gracies d’una manera més formal, tot arribara.

Sense Comentaris

Respondre